blogspot visit counter

Saturday, 17 May 2014

Asp dotnet interview questions and answers for experienced

MVC asp.net interview questions and answers
Categories:- MVC asp.net interview questions and answers , What are the core components of .NET framework , Difference between ienumerable and iqueryable in asp.net , Interview-questions-and-answers-2 years experience

If you are prepare for Interview then, this set of questions would be add some questions related to Asp.net view state(state management) in your brain Smile . So lets check your knowledge about view state.

1). What is View State in Asp.net?

Ans: View state is nothing but a method that the ASP.NET use to preserve page and control values between postbacks. When the HTML markup for the page is rendered, the current state of the page and values that must be retained during postback are serialized into base64-encoded strings. This information is then put into the view state hidden field.

2). View state is client-side or server side state management techenique?

Ans: View state is client-side state management techenique

3). What are the client-side state management techenique supported by ASP.NET?

Ans: View state
Control state
Hidden fields
Cookies
Query strings



4). View state is used by Asp.net page atomatically or we need to apply it manuly?

Ans: View state is used automatically by the ASP.NET page framework to persist information that must be preserved between postbacks.


5). When you can use(take advantage of vs) view state?

Ans: a) Keep values between postbacks without storing them in session state or in a user profile.
b) Store the values of page or control properties that you define.
c) Create a custom view state provider that lets you store view state information in a SQL Server database or in another data store.

6). What are the advantages of using view state?

Ans: No server resources are required : The view state is contained in a structure within the page code.
Simple implementation : View state does not require any custom programming to use. It is on by default to maintain state data on controls.
Enhanced security features : The values in view state are hashed, compressed, and encoded for Unicode implementations, which provides more security than using hidden fields.

7). What are the limitations of view state?

Ans: Limitations:
Because view state is stored in the page, it results in a larger total page size.
ASP.NET uses view state only with page and control properties.
View state isn't a good place to store sensitive information that the client shouldn't be allowed to see.


1).What is state management?

Ans: State management is the process by which you maintain state and page information over multiple requests for the same or different pages.

2).Http is stateless, What does this mean?

Ans: Stateless protocol is a communications protocol that treats each request as an independent transaction that is unrelated to any previous request so that the communication consists of independent pairs of requests and responses.

3).What is Session?

Ans: We know that Http is stateless, means when we open a webpage and fill some information and then move to next page then the data which we have entered will lost.
It happed do to Http protocol stateless nature. So here session come into existence, Session provide us the way of storing data in server memory. So you can store your page data into server
memory and retrieve it back during page postbacks.

4).What are the Advantage and disadvantage of Session?

Ans: Advantages:
Session provide us the way of maintain user state/data.
It is very easy to implement.
One big advantage of session is that we can store any kind of object in it. :eg, datatabe, dataset.. etc
By using session we don't need to worry about data collesp, because it store every client data separately.
Session is secure and transparent from the user.
Disadvantages:
Performance overhead in case of large volumes of data/user, because session data is stored in server memory.
Overhead involved in serializing and de-serializing session data, because in the case of StateServer and SQLServer session modes, we need to serialize the objects before storing them.

5).What is Session ID in Asp.net?

Ans: Asp.Net use 120 bit identifier to track each session. This is secure enough and can't be reverse engineered. When client communicate with server, only session id is transmitted, between them. When client request for data, ASP.NET looks on to session ID and retrieves corresponding data.

6).By default where the sessions ID's are stored ?

Ans: By default, the unique identifier for a session is stored in a non-expiring session cookie in the browser. You can specify that session identifiers not be stored in a cookie by setting the cookieless attribute to true in the sessionState configuration element.
We can also configure our application to store it in the url by specifying a "cookieless" session
The ASP Session cookie has this format:-
ASPSESSIONIDACSSDCCC=APHELKLDMNKNIOJONJACDHFN


7).Where does session stored if cookie is disabled on client’s machine?

Ans: If you want to disable the use of cookies in your ASP.NET application and still make use of session state, you can configure your application to store the session identifier in the URL instead of a cookie by setting the cookieless attribute of the sessionState configuration element to true, or to UseUri, in the Web.config file for your application.
The following code example shows a Web.config file that configures session state to use cookieless session identifiers.

Code:
<configuration>
  <system.web>
    <sessionState
      cookieless="true"
      regenerateExpiredSessionId="true"
      timeout="30" />
  </system.web>
</configuration>


1 comment:

  1. Everything is fine, am happy about your blog. Thanks admin for sharing the unique content, you have done a great job I appreciate your effort and I hope you will get more positive comments from the web users.
    Hadoop Training in Chennai
    Hadoop Training
    Best Hadoop Training in Chennai
    Best Hadoop Training Institute in Chennai

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...